top of page

Intervjuud endiste osalejatega - Urmet Piiling


Ahoi! Mina olen Urmet Piiling. Ma olen noor filmitegija ja mina osalesin Rakvere filmifestivalil aastatel 2016–2018. Filmid, millega ma käisin seal, olid siis "Kui tuleb päev", "Raisatud miilid" ja "Tüdruk punases golfis".


Milline on sinu kõige esimene mälestus filmifestivalist?

Mis mul on meeles sellest ajast on just see, kui ma esimest korda tulin sinna, et kui suur festival on ja kui lahedad inimesed seal on. See ei ole lihtsalt festival, kuhu sa lähed enda filme näitama, vaid sa lähed elamust saama. Seal oli alati show, alati olid esinejad, alati oli mingi pull õhtujuht. Seal alati juhtus midagi enamat kui lihtsalt filmide vaatamine. Mul on nii meeles see, kui hästi meie filme vastu võeti Rakveres. See rahvas - ma ei teagi, kust iganes kõik see kokku valgunud on sinna, ma eeldan, et Rakverest ja kuskilt ümbrusest - on nagu tõeliselt lahedad inimesed.


Üks vahva seik filmifestivalist

Üks naljakas seik filmifestivalist oli 2019, see oli siis aasta pärast seda, kui me olime juba enda osalemised ära teinud või noh, me osalesime mitte enda nime alt, me lihtsalt olime abis ühel lühifilmil, mis siis 2019. aastal osales festivalil. Ja siis kuna me olime seal eelnevad kolm aastat käinud ja iga aasta nagu esimesed kohad ja ma ei tea, kas me nüüd kõik publiku lemmikud saime, aga igastahes päris palju auhindu saime nende kolme aastaga. Ja siis ma mäletan, et kui me see neljas aasta siis läksime koha peale, siis filmifestivali meeskond kinkis meile sellise väikse riiuli, kuhu me saaksime kõik need auhinnad panna, mis me kõik nende aastate jooksul võitnud oleme. Et see oli niisugune väga armas moment, et keegi ei oleks pidanud seda tegema, aga see, et nad mõtlesid selle peale, et see oli väga-väga südantsoojendav.


Kuidas mõjutas RGFFil osalemine Sinu edasist filmiteekonda?

Kindlasti on see filmifestival aidanud mind enda filmiteel või nagu selles suhtes, et ikkagi see, kui sa saad enda filmi vaadata suurel ekraanil koos rahvaga - see on see, mis teeb filmist filmi. Sa võid ju teha lühifilmi ja panna seda YouTube'i, aga kui sa ei ole kogenud seda rahvaga, siis sa ei ole seda päris tunnet kätte saanud. Sa ei saa ennast kutsuda filmitegijaks enne, kui sa ei ole rahvaga vaadanud enda filmi. Sest see on see, nagu Chris Nolangi ütles, et see, kui rahvas lõpuks seda filmi näeb, kui tuleb see tagasiside, et see on see, mis lõpetab ära selle filmiprotsessi. See on see, mis paneb punkti. Ja ma arvan, et kõikide meie lühifilmide näitel olid väga kaunid punktid need Rakvere filmifestivali linastused.


Kuidas erineb RGFF teistest filmifestivalidest?

Mis teeb sellest erilisema või parema festivali kui teised noorte filmifestivalid, mis meil siin Eestis on, sest uskuge mind, ma olen, ma ei tea, kas kõigil käinud, aga enam-vähem kõigil käinud, ja kindlasti Rakvere on nagu kõige suurem ja kõige uhkem. Kõik see, et sa peadki sõitma Rakverre selleks, et seal filme vaadata, kogu see ettevõtmine ja kogu see festival, kui sa kohale jõuad, on nii hästi korraldatud ja nii lahedad inimesed on. Just nende lahedate inimeste ja kogu selle korralduse pärast need olidki nagu tõesti meeldejäävad kogemused igast aastast ja see, et seal oli vahest tele kohal ja need otseülekanded olid alati olemas, et on näha, et inimesi tõesti huvitab selle festivali korraldamine. Ja mul on tõesti hea meel, et meil on olemas selline festival ja ma loodan, et isegi kui nüüd kool muutub, et see festival jääb kestma veel kauaks-kauaks, sest minule andis see unustamatu kogemuse ja ma usun, et see annab teilegi väga lahedad kogemused. Kes veel ei ole käinud, siis kindlasti Rakvere filmifestival - koht, kuhu peab minema!


Kokkuvõte

Ma olen väga kade nende osalejate üle, kes saavad nüüd võistelda sellel aastal, nii et ma loodan, et tuleb vapustav festival ja palju edu kõikidele osalejatele ja korraldajatele ja minge kindlasti kohale 5. veebruaril, sest see on tõesti seda väärt.

bottom of page